ni version laen plak..ade bubuh bunga kantan,daun ketumbar
Bahan2:
1 biji kecil betik mengkal [warna jingga/merah-oren]
1 biji mangga muda
3 batang kacang panjang [racik]
5 helai daun salad
2 kuntum bunga kantan [racik halus]
8 tangkai cili padi [racik halus]
2 tangkai cili merah [racik halus]
1 s/b udang kering [ditumbuk kasar ]
5 s/b kacang tanah goreng tnpa minyak [ditumbuk kasar]
3 labu kecil bawang besar [mayang]
2 pokok daun ketumbar [mayang]
2 sudu besar sos ikan
gula secukup rasa
5 biji limau kasturi - ambil jusnya
Cara2:
1. Betik dan mangga dibuangkan kulit dan racik memanjang.
2. Satukan sos ikan, gula dan jus limau nipis. Kacau rata.
3. Campurkan betik, mangga, kacang panjang, tomato, cili padi, udang kering dan kacang tanah gaul hingga rata.
4. Kiranya kurang masin boleh ditambah garam kerana sos ikan sudah masin.
5. Alaskan pinggan dengan daun salad, isikan som tam dan makan segera.
NOTA..tak perlu tambah garam kerana sos ikan ni masin...kdg2 ade org letak sos sotong..pn jenis yg masin jgk~
bleh jgk hidangkan ngan kangkung skali..resepi amek kat cni..tq.
Friday, December 25, 2009
SOMTAM [KERABU BETIK]
Posted by CikLiza-leez-li-zaa at 5:44 AM
Labels: kerabu nyam2
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment