BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, December 25, 2009

SOMTAM [KERABU BETIK]

ni version laen plak..ade bubuh bunga kantan,daun ketumbar

Bahan2:

1 biji kecil betik mengkal [warna jingga/merah-oren]
1 biji mangga muda
3 batang kacang panjang [racik]
5 helai daun salad
2 kuntum bunga kantan [racik halus]
8 tangkai cili padi [racik halus]
2 tangkai cili merah [racik halus]
1 s/b udang kering [ditumbuk kasar ]
5 s/b kacang tanah goreng tnpa minyak [ditumbuk kasar]
3 labu kecil bawang besar [mayang]
2 pokok daun ketumbar [mayang]
2 sudu besar sos ikan
gula secukup rasa
5 biji limau kasturi - ambil jusnya

Cara2:

1. Betik dan mangga dibuangkan kulit dan racik memanjang.
2. Satukan sos ikan, gula dan jus limau nipis. Kacau rata.
3. Campurkan betik, mangga, kacang panjang, tomato, cili padi, udang kering dan kacang tanah gaul hingga rata.
4. Kiranya kurang masin boleh ditambah garam kerana sos ikan sudah masin.
5. Alaskan pinggan dengan daun salad, isikan som tam dan makan segera.

NOTA..tak perlu tambah garam kerana sos ikan ni masin...kdg2 ade org letak sos sotong..pn jenis yg masin jgk~

bleh jgk hidangkan ngan kangkung skali..resepi amek kat cni..tq.

0 comments: