BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, December 16, 2009

donut


ske mamam donut..skg ni ade mcm2 version..dlu2 donut btk bulat ngan lubang kt tengah tu..skg ade yg pintal2,pastu ade yg topping..wah,variety btol..huuu..nk blaja wt donut...jom3...

Donut
Bahan-bahan:
7 gm yeast...................}
1/4 cwn susu segar suam...} campurkan dua2 bahan nie & biarkan seketika dlm 10 min
1/2 cwn gula halus
1/4 cwn butter
1 cwn air
2 biji telur
4 cwn tepung gandum.........................}
1/2 sudu kecil garam..........................} ayak
Secubit serbuk kayu manis - optional...}

Cara:
1. Masukkan telur, gula, butter dan air ke dalam mangkuk tahan panas dan masakkan diatas api yg sederhana hingga butter cair. Sambil tu kacau kasi rata. Lepas tu angkat dan biarkan dia suam sikit.
2. Lepas tu masukkan campuran yeast ke dalam mangkuk yg telah dimasak tadi dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan uli dalam 10min, then biarkan hingga dough tu naik sekali ganda.(bleh biarkn semalaman utk hasil max)
4. Bila adunan dah naik, canaikan dan gunakan pemotong donut utk dapatkan bentuk donut.
5. Letakkan donut yg telah siap dibentuk diatas loyang yg telah digris dgn sedikit butter dan biarkan donut tu naik lagi sekali ganda.(bleh la tgu dlm sejam gitu)
6. Lepas tu boleh goreng. Goreng hingga kekuningan, angkat dan toskan minyak.

Nota:
Donut ni kalu nak letak topping ape2 pun boleh..letak topping coklat urai & gula ke.. Adunan nie boleh dapat byk tau, so kalo nak buat sket je bole la buat separuh dari resepi kat atas tu...thanx to eryn..

cam leceh gak nk wt..tp dpt wt sdri memg puas ati laa,kn=)

0 comments: