BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, December 24, 2009

Bahan-bahan:

Kerang 2 kg
Segenggam udang kering saiz kecil
Beberapa biji cili
3 biji bawang bombay
5 ulas bawang putih
Seulas halia
Sesudu besar cuka
Kicap manis secukup rasa
Garam secukup rasa
Beberapa helai daun limau purut

Cara-caranya:

1. Cuci kerang bersih-bersih dan rebus hingga hampir masak.
2. Pisahkan sebelah cangkerang kerang tersebut. Ini adalah untuk memastikan isi kerang akan meresap semua perisa. Ketepikan.(kalo xpn,amek trus isi kerang tu)
3. Kisarkan bawang bombay, bawang putih, udang kering, halia dan cili sehingga halus dan tumiskan.
4. Masukkan daun limau purut, kicap manis dan garam secukup rasa. Tambahkan air sedikit jika terlalu kering.
5. Masukkan kerang dan gaul rata.
Siap untuk dihidang dan dinikmati bersama nasi panas.

0 comments: