Bahan-bahan:
½ ekor ayam – potong kecik ikut citerase
5 ulas bwg putih {ditumbuk
1 inci halia {ditumbuk
2 btg serai – dititik
½ biji capsicum merah – potong ikut suke
½ biji capsicum hijau – potong ikut suke
3 pokok daun bawang
2 sudu besar lada hitam – yg telah dikisar halus
5 sudu besar sos lada hitam – brand Sarawak lagi sedap
1 sudu besar minyak bijan
1 kiub pati ayam knorr
Cara Memasak:
1. Goreng ayam yg telah diperap dgn kunyit terlebih dahulu (tak payah goreng garing sgt).
2. Tumiskan bahan yg telah ditumbuk hingga wangi.
3. Masukkan serai then gaul and biar sekejap.
4. Lepas tu masukkan lada hitam & sos lada hitam – kacau lagik.
5. Masukkan kiub pati ayam knorr and campur air – biarkan dia reneh kejap
6. Pastu masukkan capsicum merah, hijau & daun bawang – gaulkan
7. Masukkan ayam and kacau rata.
8. Bila kuah dah nak pekat, masukkan minyak bijan – biarkan kejap & balik-balikkan ayam.
9. Angkat dan hidang.
Wednesday, December 16, 2009
AYAM MASAK BLACKPEPPER
Posted by CikLiza-leez-li-zaa at 9:30 PM
Labels: lauk pelbagai ayam nyam2
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment