welcome back!!aritu blk kg jap pastu g dating..hehehe.sronoknye..sempat mamam ikan pari portuguese grill kat Oasis Mid Valley..kali ke 2 mamam kt cni..yummy!!cedapnye..alangkah bez nye kalo pndai msk sdri..my encem mest ske=) so,arini share resepi cmne nk wt sambal utk portuguese grill ni..
bahan-bahan:
800g cili boh
20 ulas bawang kecik
3 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 1/2 inci kunyit hidup
1 1/2 inci lengkuas
7 helai daun limau
1 helai daun kunyit
1 tangkai bunga kantan
3 batang serai
1 ketul gula melaka
6 sudu gula putih
garam secukup rasa
ajinamoto secukup rasa
minyak masak
2 cawan air
400 g udang geragau (ni option je kot,xletak pn xpe..pndai2 aje..hehe)
Cara-cara:
1. Tumbuk semua bahan secara berasingan
2. Tumis bawang sehingga naik bau, masuk kan cili boh, masak sehingga naik minyak
3. Masuk kan air, dan rempah-rempah lain
4. Masak sehingga cili cukup masak
kemudian boleh la letak ikan,udang,sotong,lala ke apa-apa yang you all suka dalam alumunium foil..pastu,letak lah kacang botol,bendi atau apa-apa yang you all suka..tp potong kecik2 laa..then,bungkus dan grill....
Happy Grilling!!mekasih Fizlynn
Friday, December 11, 2009
Portuguese grill
Posted by CikLiza-leez-li-zaa at 12:42 PM
Labels: Portuguese grill
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment