ni hasil bantuan pkcik google..lpe plak nk link ktne amek..tq..
Cmne ye nk wt mskn pkai coklat?!kalo la i2 yg terlintas dlm fikiran,perkara pertama yg perlu ade ble nk msk ni-kne ade pot..iaitu "double boiler pot" mcm gmbar kat bawah ni..
Harga dlm RM150 tp depend pd brand n ktne bli..myb bleh dpt lg murah or lg mhl sket..huhuuu.."Double boiler" ni byk kegunaan..selain nak cairkan coklat, bleh jgk wt jem, kaya & kastad ros serta pelbagai masakan lg..advantage ble gunakan "double boiler" ni ialah bahan yang kte masak akan msk sekata & susah nk hangus atau hangit esp mskn yg melibatkan gula berbanding kalo kte msk direct terus atas api..
Teknik "double boil" adalah 1 kaedah utk cairkan coklat tanpa mengubah dari segi rasa & warnanya. Selalunya teknik ini menggunakan periuk khas bertingkat yg bleh dibeli di kedai peralatan masakan/dapur..mcm dlm gmbo kt atas td..
Tp kalo xde periuk khas ni, still bleh aplikasikan lg teknik "double boil"..kte bleh jgk gunakan 2 sauce pan [periuk leper] yg mana sauce pan yg lebih besar diisikan air manakala sauce pan yg kecik dimasukkan coklat yg telah dipotong kecil..pastu,sauce pan yg kecik tu diletakkan dlm sauce pan yg besar & berisi air td.. Masak dgn api sederhana sambil kacaukan sehingga coklat cair.. Bile coklat dah cair blehh masukkan sedikit cocoa-butter atau majerin atau minyak,depends pd bahan2 utk resepi..
Kalo kt rmh xde 2 sauce pan pn bleh lg msk pkai kaedah ni..sebagai ganti bleh gunakan 1 sauce pan dan 1 mangkuk tahan panas..atau kalo memg xde sauce pan langsung,bleh aje ganti sauce pan besar tu dgn m'gunakan kuali atau periuk kukus dan isikan sedikit air..cara memasaknya adalah sama...
kt bwh ni ade gmbar antara cara2 yg blehh kte gunakan sbg "double boiler"-
Tuesday, December 29, 2009
dOubLE bOiL
Posted by CikLiza-leez-li-zaa at 1:53 AM
Labels: tips dapur berasap
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment