Bahan2nya :~
* 1 ekor ayam ~ dibersihkan dan dipotong sederhana (digaul bersama sedikit serbuk kunyit dan garam)
* 10 tangkai cili kering * ~ dididihkan bersama air dan garam terlebih dahulu (adjust kuantiti)
* 5 biji bawang merah *
* 3 ulas bawang putih *
* 1 cm lengkuas * (i added)
* 1 cm halia *
* 1 biji bawang besar *
* 3-4 batang serai *
* 2 cm kunyit hidup *
* 8 tangkai cili padi *
* 200ml santan pekat
* 2 asam keping
* air ~ ikut suka
* daun limau purut (optional)
* garam secukup rasa
* minyak masak
* sedikit gula melaka (i added)
Cara-cara memasaknya :~
1. Kisar bersama bahan2 bertanda *.
2. Panaskan minyak dlm kuali. Gorengkan ayam yang telah diperap bersama serbuk kunyit dan garam tadi hingga masak. Angkat dan ketepikan.
3. Kurangkan minyak, tumis bahan2 kisar hingga pecah minyak. Kacau selalu.
4. Tambahkan air dan garam. Biarkan mendidih.
5. Masukkan santan dan asam keping... kacau dan biarkan mendidih lagi.
6. Masukkan ayam dan gaul sebati. Tutupkan kuali dan biarkan seketika, taburkan daun limau purut.
7. Kacau sekali lagi dan padamkan api.
8. Sedia dihidang!
tq utk resepi ni..dayang..
Friday, December 11, 2009
ayam masak lemak pedas
Posted by CikLiza-leez-li-zaa at 1:56 PM
Labels: lauk pelbagai ayam nyam2
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment