BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, November 17, 2009

tomyam asli


b4 ni penah msk tomyam tp yg instant je..teringin nk blaja wt sdri paste die..huhuhuu.my encem ckp ske mamam tomyam..kne blaja=)

Bahan-bahan:

Semangkuk kecil isi daging ayam (dipotong dadu)

2 biji tomato (ambil sebiji yang sudah merah tua, dipotong dadu, sebiji lagi muda di belah 4)

½ batang lobak merah – dihiris nipis

4 putik jagung (dibelah 4)

Sedikit kobis bunga- potong kecil

1 inci halia - diketuk

3 batang serai - diketuk

2 pelepah daun kesum

Daun sup & daun bawang (untuk hiasan)

3-4 helai daun limau purut

Sebiji bawang besar - potong membulat

Sebiji limau nipis (ambil jus-jika suka)

2 sudu gula pasir

Garam secukup rasa

1 senduk minyak untuk tumis

3 gelas air atau lebih


Bahan untuk ditumbuk:

5-6 biji cili api warna merah (jenis panjang)

2 ulas bawang merah

Seulas bawang putih

Sedikit garam


Cara masak:

1. Masukkan minyak dan bahan yang telah ditumbuk dalam periuk. (jangan panaskan minyak awal2) . Nyalakan api kecil.

2. Masukkan sebiji tomato merah yang telah dipotong dadu kecil.

3. Masukkan serai dan halia yang sudah di ketuk. Biarkan merenih selama kira-kira 5-7 minit. Kacau sekali sekala supaya tak hangit. (jika cara masak betul, tumisan tak kan menyebabkan bersin, jadi api mesti kecil)

4. Masukkan ayam dan ½ cawan air. Gaul dan tutup periuk. Biarkan sampai daging ayam empuk (15 minit). Gunakan api sederhana.

5. Masukkan putik jagung ,bunga kobis dan air (3 gelas). Biarkan air menggelegak.

6. Masukkan lobak merah, tomato muda (potong 4), Daun limau purut, daun kesum dan bawang besar. Tutup periuk selama 2-3 minit.

7. Akhir sekali masukkan garam , gula , cili api yang tidak dipotong dan air juz limau nipis. Matikan api dan tutup periuk.

8. Taburkan daun sup dan daun bawang semasa menghidang.

Sedap dihidang dengan sambal belacan, timun dan sayur kailan. Jus limau nipis hanya untuk menambah kemasaman, jika ada masalah sakit gastrik tak digalakkan.

tq utk resepi ni, peti besi resepi..

0 comments: