Bahan-bahan ( utk 3 orang )
* 2 bj kentang
* segenggam daging cincang ramly(bleh pkai daging bese,cincang sdri/aym cincang)
* daun sup dicincang halus
* 5 sudu besar bawang goreng
* satu sudu kecil garam n perasa secukupnya
* 1/2 sudu kecil lada sulah (bleh bubuh lada hitam kalo nk pedas)
* 1 biji telur (di pukul)
Cara-cara:
1. kentang dipotong dan digoreng hingga garing.
2. setelah garing, tumbuk atau lenyekkan kentang itu hingga hancur.
3. kemudian ambil daging cincang dan gaulkan bersama kentang yg sudah dilenyek td.
4. setelah itu masukkan daun sup, bawang goreng, lada sulah,perasa dan garam.
5. gaul hingga semua bahan sebati. kemudian ambil sedikit dan bulat2kan dengan saiz sederhana
6. akhir sekali, celupkan dalam telur dan goreng.
#instead of kte grg kentang td,bleh jgk direbus..potong sedang2,bg cpt empuk..pastu lenyekkn ikot resepi kat atas td=)
#ada sesetengah org, dia celup begedil tu untuk goreng ngan telur putih yg telah dipukul saja. dia lebih kembang dan byk kerak. tp kn, bila terlalu kembang dan byk kerak akan lebih berminyak.huhuhu.it's up to you..
#tips elakkn begedil pecah time nk palingkn dlm kuali:make sure api cukup kuat dan minyak mesti cukup panas. so, pastikan b4 menggoreng, minyak tu dah cukup panas ye..
#last tips xnk bg hancur time goreng:ade org bubuh sket tepung gandum time gaulkan sume bhn2 nk wt begedil ni..bg die pekat sket kot..tp xpenah try lg cmtu..huhu.
dah edit2 resepi ni..hehehe.tqhttp://www.myresipi.com
Tuesday, November 17, 2009
begedil daging
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment