BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, November 15, 2009

mcm2kerabu mangga//


Kerabu Mangga sumbangan Fitriah Bakri RPA

2-3 biji mangga muda (ikut kapasiti pemakan)
Cili padi, ikut nak pedas macam mana
udang kering/sotong kering/ikan bilis goreng
(kalau di thailand, banyak guna sotong kering yang biasa kita beli kat tmpt2 tepi laut yang enak juga dimakan begitu saja.)
Bawang besar
sedikit fish sos (ada tak ada pun tak apa, fish os rasanya masin, so ingat kalau dah letak fish sos, jgn letak garam lagi..takut terlebih masin)
belacan bagi yang gemar aromanya
kacang tanah goreng ditumbuk kasar
Gula secukup rasa

Cara2nya,
simple sgt. potong halus2 mangga tu, (jgn terlalu halus sampai berair, tak sedap), tumbuk cili padi ngan belacan, kalau guna udang kering, goreng kering then tumbuk kasar2 n cam pur sekali mangga n cili (So kalu guna ikan bilis, campur bila nak makan, tkt ikan bilis absorb air dr buah mangga nnt jadi liat tak best..mesti nak rangup ) kalau guna sotong kering tu, just racik2 halus n mix sekali. campur kacang tanah n bwg besar.

Kerabu Mangga. (nama penyumbang tidak ada - RPA)

mangga muda (hirisan tidak terlalu nipis dan halus)
cili api (ikut pedas )
bawang merah
sedikit halia
udang kering (digoreng terlebih dahulu kemudian ditumbuk lumat)
sotong kering (dihiris nipis dan halus)
sos nampla (sos ikan)
sedikit gula & perasa.

caranya -
hirisan mangga direndam dengan air garam terlebih dalulu untuk seketika, kemudian toskan. cili api, bawang merah, dan halia dimayang halus. gaulkan ketiga bahan diatas bersama udang kering yg dah ditumbuk lumat. campurkan gula , perasa dan sos nampla.
akhir sekali, taburkan sotong kering goreng diatasnya.

Kerabu mangga sumbangan Lela Omar (RPA)

2 biji mangga epal/ 1 biji mempelam sala dimayang
1 camca besar udang kering
5 ulas bawang merah dimayang
1 batang serai dimayang
1 kuntuk bunga kantan dimayang (optional)
5 biji cili padi ditumbuk/dihiris halus
1/2 cawan kacang tanah (beli yg siap digoreng)
atau kacang gajus panggang
3 sudu besar gula pasir
1/2 camca teh garam

Cara membuatnya:
1. Goreng udang kering hingga garing dan ditumbuk
halus
2. Gaul semua bahan yang dimayang, taburkan gula & garam dan gaul hingga sebati, baru taburkan kacang dan gaul semula sebelum dihidangkan.

Kerabu mangga sumbangan Siti Khadijah Abd Aziz (RPA)

1 biji mangga (kat Perlis orang panggil mempelam Sala) yang tidak terlalu muda atau terlalu masak atau mangga epal pun boleh, dimayang
2 sudu besar udang kering direndam, dicuci dan digoreng garing
1 sudu sos ikan
4 sudu besar gula pasir
secubit garam
2 batang serai dihiris halus
3 ulas bawang merah dihiris halus
secawan gajus goreng/kacang tanah goreng
5 biji cili padi (dihiris halus atau ditumbuk)

Gaulkan semua bahan dan hidangkan.

Kerabu Mangga sumbangan Asmawati Che Nan (RPA)
mangga (dihiris - agak2 besar batang mancis)
cili merah (dihiris)
bawang besar (dihiris nipis - tapi janganlah terlalu nipis)
ikan bilis (dibuang isi perut & digoreng - setelah digoreng, dihancurkan sedikit)
limau nipis
garam, gula dan sedikit serbuk perasa (jika suka)

Campurkan kesemua bahan dan perahkan limau nipis ke dalam campuran. Masukkan gula, garam dan serbuk perasa dan digaul rata-rata. Setelah selesai, boleh lah dihidangkan.

cilok drp http://chetambiz.blogspot.com
mekasih=)

tmbh lg resepi...

Bahan-Bahan:
3 biji mangga muda – mayang memanjang
5 ulas bawang merah – hiris nipis
6 biji cili api – potong kecil
Ikan bilis – digoreng
Kacang Tanah – digoreng 1 sudu besar gula
2 sudu besar sos ikan
3 biji limau nipis – ambil air perahan
2 helai daun salad
Garam secukup rasa
Cara:
Gaulkan hirisan mangga muda, bawang merah, cili api, gula, sos ikan, garam, perahan limau nipis.

Masukkan pula kacang tanah dan ikan bilis.

Letakkan di atas pinggan yang telah dilapik dengan daun salad.

Sedia untuk dihidang.
Cadangan Hidangan:
Boleh dihidang segera atau disejukkan dahulu di dalam peti sejuk selama 1/2 jam.
Tambahan:
Jangan campurkan semua bahan terlalu awal kerana ikan bilis dan kacang akan menjadi liat dan lemau. Gaulkan bahan bahan +- 10 minit sebelum dihidangkan supaya ia rasa segar.

tq to http://kini2u.com

lg resepi ni...

Bahan-bahan ( 2 orang )

* 1 biji mangga muda
* 2 sudu sos nam pla (fish sauce)
* 1/4 cawan kacang
* 2 biji cili padi
* 2 sudu besar udang kering
* garam dan gula secukup rasa
* 1 ulas bawang putih

Cara-cara

1. Tumbuk cili padi dan bawang putih. Jangan sampai lumat. Sedang-sedang je
2. Potong memanjang mangga
3. Gaul semua dengan bahan-bahan lain.
4. Tambahlah garam dan gula secukupnya

mekasih cilokan drpd http://www.myresipi.com

last but not least....

Bahan - bahan

Bahan dihiris/sagat :
1 kilo mangga muda
6 ulas bawang merah
2 biji tomato
1 tangkai daun ketumbar
20 biji cili padi
2 batang serai

2 sudu besar sos ikan
sedikit belacan
125 ml santan
garam & gula pasir secukup rasa

Cara membuatnya

1. satukan mangga dan bahan - bahan yang dihiris
2. masukkan sos ikan, garam, gula pasir dan belacan, gaulkan hingga bercampur rata

Sedia untuk dihidangkan.

tq http://www.resepi4u.com
mcm2 cara mereka2 ni msk ekh..yummy2=)

0 comments: