BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, November 15, 2009

sup cendawan shitake=)


mari kte sme2 mengenalinye..ni adalah cendawan shitake..(~~,)

Bahan-bahan ( utk 2 org )

* 1 bj bunga lawang, 1 btg kulit kayu manis, 3 bj buah pelaga, 4 bj bunga cengkih
* 2 bj bwg merah (dtumbuk)
* 1 ulas bwg putih (ditumbuk)
* 10 bj lada hitam (dtumbuk) / lada sulah secukup rasa
* Segengam cendawan Shitake (direbus sehingga kembang dan tos airnya lalu di hiris)
* 2 btg fucuk (direndam sehingga lembut dan di ptg)~~sy xtau apekah ini..huhuu
* 2 bj kentang (di potong 6)
* Sepaket kecil suhun
* Garam dan serbuk perasa
* Minyak untuk menumis
* Air 2 mug

Cara-cara:

1. Tumis rempah 4 beradik(sy panggil penumis) bersama bwg merah bwg putih dan lada hitam.
2. Masukkan air,cendawan,kentang,fucuk.
3. Bila dah mendidih, masukkan garam, serbuk perasa.
4. Kacau dan pastikan kentang empuk.masukkan suun..
5. Siap.x ade daun sup pon dah ok.

tq to tmpt cilok resepiku http://www.myresipi.com

pasni plak ade resepi version laen..meh,jom try tgk=)

Bahan -Bahan :

* cendawan shiitake (tak kisah banyak mana, lagi banyak laagi sedap)
* brokoli
* 1/2 biji tomato segar
* bawang putih (3 ulas)
* bawang besar (sebiji)
* 3 batang filamen berperisa ketam
* 3 batang sosej ayam
* stok ayam (secukup rasa)
* daun sup

Caranya :

Rebus brokoli beserta bawang putih dan bawang besar yang dicincang halus. Bila
brokoli dah lembut sikit, masukkan cendawan dan diikuti sosej dan filamen ketam.
Last sekali, masukkan stok ayam, tomato dan daun sup. Tak payah bubuh garam atau perasa.Tapi kena balancekan rasa stok ayam tu. Dah, renehkan dan sedia untuk dihirup...

owh,bezanye resepi kedua ni cm instant punye la sb pkai stok ayam..tp pkai resepi 1st pn menjadi cuma juz tmbhkn brokoli,tomato,sosej or jejari ketam(ikot selera masing2..hehe)

nga search gmbo tbe2 jmpe..mekasih atas resepi ini http://drosegarden.com

0 comments: