update resepi untuk 2011..(~.+)
Bahan-bahan:
1 ekor ayam potong 12 atau 16
3 batang serai*
6 biji bawang putih*
4 bawang merah*
1 sudu serbuk kunyit
1-1 1/2 inci halia*
1-1 1/2 sudu makan ketumbar*
1-1 1/2 sudu makan jintan manis*
1/2 sudu makan jintan putih*
2 sudu makan rempah kari babas
2 sudu makan tepung beras atau tepung jagung
garam secukupnya
4-6 tangkai daun kari
2-3 helai daun pandan,gunting kasar2(option)
Cara-caranya
1. Basuh ayam dan toskan.
2. Kisar bahan-bahan bertanda * dengan sedikit air.
3. Masukkan ke dalam bekas berisi ayam dan gaul rata semua bahan kisar.
4. Masukkan serbuk rempah kari,serbuk kunyit dan tepung beras dan garam.
5. Peraplah selama mana yang boleh..Seeloknya,semalaman..Tapi sekurang-kurangnya 1 jam pn boleh.
6. Goreng dalam minyak yang banyak secara deep fry dan masukkan bersama daun kari dan hirisan daun pandan(option).
Sedap di makan panas-panas.
Monday, January 10, 2011
ayam goreng berempah
Posted by CikLiza-leez-li-zaa at 5:28 PM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment