Bahan-bahan ( utk 2 orang ):
* 1 ekor ikan cencaru (dibersihkan dan dibelah belakang)
* *4 ulas bawang merah
* *2 ulas bawang putih
* *1 inci halia
* *1 inci kunyit hidup
* *sedikit belacan
* *sedikit manisan/gula melaka
* garam dan serbuk perasa secukupnya
* 2 s/b cili kisar
* sedikit air asam jawa
Cara-cara:
1. Bahan2 yang bertanda * ditumbuk sehingga hancur/ lumat.
2. Kemudian satukan bahan tumbuk dengan cili kisar dan air asam jawa. Selepas itu perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukup rasa.
3. Sumbatkan bahan tumbuk tadi ke belakang ikan yang telah dibelah.
4. Selepas itu bolehlah dibakar hingga masak.
amek drp myresepi.com..tq
Tuesday, November 17, 2009
ikan cencaru bakar,sumbat asam
Posted by CikLiza-leez-li-zaa at 7:19 PM
Labels: lain2 masak ikan cedap
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment