~Untuk membuat putu~
Bahan-bahan:(bleh dapat dlm 20 biji)
1 kg tepung beras
1.5 liter air panas
Garam secukup rasa
Alat atau acuan muruku (yang mata paling halus).
Cara penyediaan putu:
1)Panaskan air dalam bekas kukus. Lapikkan kain putih bersih sebagai pelapis pada bekas pengukus.
2)campurkan tepung beras dengan garam dalam sebuah bekas.Masukkan air panas sikit - sikit ke dlm bekas. Adunan putu ni keras sikit, tak macam adunan kuih lain. So,kacau ngan senduk kayu sampai sebati menjadi doh.
3)Tp,bleh jugak adun pkai tangan dan doh yang dibentuk perlulah tidak melekat pada tangan anda. Bahagikan doh kepada 3 atau 4 bahagian.
4)Masukkan bahagian doh kedalam acuan muruku dan dan mulakan pemutaran atau pemerahan mengikut saiz yang diperlukan. Putuskan bahagian terakhir di setiap kepingan dengan menekan sedikit kepada putu mayam supaya tidak terbarai apabila sedia masak.
5)Kukus 5-10 minit.
TIPS:
***Kalau ingin warna hijau atau berwangi pandan,masukkan dua helai daun pandan dalam air kukusan yg mendidih dan bleh jugak campurkan perwarna hijau dalam adunan.
~Untuk membuat kuah manis~
Bahan2:
# santan (sebiji kelapa)
# Setengah kerek manisan (gula melaka)
# 3 sudu besar tepung beras (sangaikan)
# daun pandan
# secubit garam
# 2 biji telur (pukul dulu sikit)
Cara Penyediaan:
1)Masakkan santan dan manisan dalam satu periuk, masukkan daun pandan.
2)masukkan tepung beras yang dah disangai, kacau sebati. Apabila kuah dah agak mendidih sikit baru masukkan telur dan kacau sentiasa agar telur tak membeku.
3)Ok,dah siap kuah dan putunya, boleh la menjamu selera=)
TIPS:
**Penyediaan paling mudah untuk pencicah putu mayam adalah dgn menghidangkannya bersama kelapa parut (100gm) dan gula perang/gula merah (100gm).
Okies,siap..Gambar hasil carian pkcik google dan resepi dipinjam daripada myresepi dan jgk cni .TQ
Friday, April 8, 2011
putu mayam..fav umi=)
Posted by CikLiza-leez-li-zaa at 3:00 PM
Labels: cicah cedap, kuih muih
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment