Thursday, December 24, 2009

kerang goreng cili berkicap

td dok cte pasal mknn..teringat kerang..mcm2 bleh msk kerang ni sbenarnye..cedapnye..mcm2 mknn da cte kt blk..dlm ni plak share resepi yg ade..tp ni da edit2 ikot my experience..huuuu...

Bahan-bahan:

1/2 kg kerang
3 ulas bawang putih - di tumbuk
1 labu bawang bombay (dimayang kasar2)
1/2 inci halia- di tumbuk
7 batang cili padi - dititik
1 helai daun kunyit diracik
beberapa helai daun limau purut
1 sudu besar minyak
1 sudu teh gula
sedikit cuka
kicap manis secukup rasa(masakan xperlu bubuh gula)
sedikit garam atau bleh ditukar dgn menggunakan sedikit kicap masin=)


Cara-cara:

Bersihkan kerang.Tumis bahan tumbuk dan cili padi. Bila dah naik bau, masukkan kerang bersama daun kunyit & daun limau purut tadi. Masukkan setengah cawan air. Kacau seketika, kemudian masukkan kicap,cuka & garam jika perlu. Tutup dengan penutup periuk. Biarkan hingga kerang masak. Siap di hidang.

tips:jika pkai kerang hidup,rebus seketika kerang sehingga shampir masak & pisahkn sebelah cangkerangnye supaya mudah meresap segala perasa~

urmmm..cedap..ble la dpt maman kerang..wuuwuuu....

No comments:

Post a Comment