td dok cte pasal mknn..teringat kerang..mcm2 bleh msk kerang ni sbenarnye..cedapnye..mcm2 mknn da cte kt blk..dlm ni plak share resepi yg ade..tp ni da edit2 ikot my experience..huuuu...
Bahan-bahan:
1/2 kg kerang
3 ulas bawang putih - di tumbuk
1 labu bawang bombay (dimayang kasar2)
1/2 inci halia- di tumbuk
7 batang cili padi - dititik
1 helai daun kunyit diracik
beberapa helai daun limau purut
1 sudu besar minyak
1 sudu teh gula
sedikit cuka
kicap manis secukup rasa(masakan xperlu bubuh gula)
sedikit garam atau bleh ditukar dgn menggunakan sedikit kicap masin=)
Cara-cara:
Bersihkan kerang.Tumis bahan tumbuk dan cili padi. Bila dah naik bau, masukkan kerang bersama daun kunyit & daun limau purut tadi. Masukkan setengah cawan air. Kacau seketika, kemudian masukkan kicap,cuka & garam jika perlu. Tutup dengan penutup periuk. Biarkan hingga kerang masak. Siap di hidang.
tips:jika pkai kerang hidup,rebus seketika kerang sehingga shampir masak & pisahkn sebelah cangkerangnye supaya mudah meresap segala perasa~
urmmm..cedap..ble la dpt maman kerang..wuuwuuu....
No comments:
Post a Comment