ni ade resepi somtam..kerabu jgk la ni..ala2 thai..slalu pkai betik muda or mangga..tp ade jgk org pkai kulit tembikai..cam pelik n xpenah rase,tp nnt ade gmbonye dah google td..ha,kulit hijau tembikai tu kne buang laa..amek yg atas die putih n merah2 sket tu..Potong halus memanjang atau sagat memanjang..cmtu la caranye..

BAHAN-BAHAN:
1 biji betik muda
1 biji mangga muda
2 ulas bawang putih
4 tangkai cili padi
4 tangkai kacang panjang
30 gm kubis
10 gm kacang tanah
3 biji tomato ceri
20 gm udang kering (tumbuk)
2 sudu besar jus limau
1 sudu besar sos ikan
CARA MENYEDIAKAN:
1. Sagat memanjang betik dan mangga. Kemudian potong halus memanjang kubis. Kacang panjang potong 6 cm.
2. Masukkan bawang putih dan cili padi ke dalam lesung. Gesek-gesekkan dengan anak lesung. Tak perlu tumbuk, biarkan pecah-pecah sedikit.
3. Kemudian gaulkan dengan betik, kacang tanah, mangga, kubis, kacang panjang dan udang kering.
4. Akhir sekali tuangkan jus limau dan sos ikan. Masukkan tomato ceri dan gaulkan rata.
resepi drp sajionline..tq.
No comments:
Post a Comment