Wednesday, December 16, 2009

donut lg=)


Bahan-bahan:

200 g tepung
20 g ( 1 tbs) gula
140 ml susu segar
20 g butter
1/2 tsp garam
1 tsp yis kering

Cara-cara:

1. Masukkan tepung, butter, gula dan garam ke dalam mangkuk. Gaul sebati hingga jadi macam serbuk roti.
2. Buat lubang ditengah. Masukkan susu dan dry yeast. Kacaukan sedikit.
3. Uli hingga tak melekat di tangan
4. Masuk semula ke dalam mangkuk. Tutupkan dengan plastik wrap atau kain lembab. Biar naik 2 kali ganda
5. Buat finger test untuk uji doh naik ke tidak. Kalau lekat kesan jari, bermakna dah naik.
6. Canai dan bentuk ikut suka hati.
7. Goreng dengan api sederhana sehingga nampak perang. Sekali-sekala perlu dibalik-balikkan supaya betul-betul masak.
8. Gaul dgn gula sewaktu donut masih panas. Jika suka boleh coat dengan coklat

tq pd tuan punye resepi..

No comments:

Post a Comment