
Bahan-bahan ( utk 2 orang )
* 1 peket cendawan putih a.k.a cendawan tiram putih (biasa jual kat pasaraya)
* 2 sb lada hitam ##
* 3 ulas bawang putih ##
* 2 sb udang kering @ ikan bilis (optional) ##
* 1/2 kiub pati ayam megi
* 3 biji cili padi (lebihkan klw suka lg pedas)
* bahan yg bertanda ## mesti ditumbuk halus.. kalau malas, belasah jer..
* garam sesedap hati
* 2 1/2 cwn air panas
Cara-cara:
1. panaskn minyak..tumis bawang putih dan udang kering @ ikan bilis yg ditumbuk td hgga naik bau dan bertukar kekuningan.. kacau sentiasa supaya tidak hangus..
2. bile dah naik bau, masukkan lada hitam. goreng lg sekejap.. dlm 1 min
3. masukkan air panas, masukkan kiub ayam,.biar mendidih.. kalu suka kuah pekat, didihkan lama siket..
4. setelah kuah mendidih, masukkan garam, dan cili padi.
5. masukkan cendawan. didihkan 2 minit. siap.. kalau suka cendawan lembik, didihkan lama sket.. makan dengan nasi panas..
ni version laen sket..bubuh daun kunyit=)
Bahan-bahan ( utk 3 orang )
* 200g Cendawan Tiram
* *1 Labu Bawang Besar
* *1 Ulas Bawang Putih
* *1 Biji Lada Merah
* 1 helai Daun Kunyit
* 10 Ekor Ikan Bilis - Di belah 2
* 700ml Air
* Minyak Masak untuk menumis
* Garam - secukup rasa
cara-cara lbeh kurang same tp juz bubuh daun kunyit time kte tumis tue..biarkn smpai naek bau..baru la msukkn air n proceed cm bese smpai siap msk!senang..hehehe
tq tmpt cilok resepiku http://www.myresipi.com
No comments:
Post a Comment