bahan2:
ikan cencaru (nak pakai ikan lain pun buleh aje..ikan kembung besar ke)-1 ekor
inti dalam:
1 labu bawang besar
1 biji bawang putih
2 cm belacan
2 biji lada merah
6 biji cili api
1 cm Halia
sedikit kunyit ,Garam secukup rasa ,secubit gula
Air Asam Pencicah:
1 labu bawang besar beberapa biji cili api
Asam Jawa (diperah dengan ½ cawan air)
3 biji limau kasturi Sedikit belacan Gula dan garam secukup rasa
sambal Kicap:
kisar bawang besar 2 bj,bawang putih 2 ulas,cili api/hidup 4 tangkai,garam dan gule sekali
kemudian perahkan air limau kasturi...tuangkan kicap...siap..sedap ni!!try try..=)
Cara:
Saperti biasa ikan dibersihkan dan dibelah perutnye.
bawang putih, merah dan lain-lain ditumbuk lumat digaul dengan garam gula.
kemudian,gorengkan dengan menggunakan sedikit minyak,sampai agak2 garing dan diangkat.
kemudian mulela menyumbat perut ikan td dgn bahan tumisan td...dah siap sumbat..
petua bonda..sapukan telur putih kat bukaan yg disumbat td..supaya bila goreng takdela terkeluar..petua bonda satu lagi hehe jahit aje..aku jahit dgn jelujur kasar..hadoiii sebab telur dah abes!=))
kemudian,goreng ikan tadi dalam minyak panas...
Untuk bahan pencicah hiriskan bawang,cili gaul rata bersama belacan,limau,gula dan garam dan air asam.
p/s : ni edit dr tuan punye blog..kalo blend halus sangat..so,dia hiris dadu..patotnye tumbuk pkai lesung..jd tak ummph sangat la kan..and nak tambah keaslian nye kene ade daun kunyit..dimayang dan dipotong halus....gorengkan sekali waktu menumis garing..
ade juge orang sumbat pakai inti kelapa...itu pun lagi sedap,dan lebih berlemak rasenye...tp xnk la mkn yg lemak2 je.takot gmok + senang dpt saket..huhuu
tq tuan punyer blog ombakungu
No comments:
Post a Comment