
Bahan2:
3 ekor ikan cencaru dibersihkan dan belah belakang
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
7-8 biji cili besar
Kunyit hidup sebesar ibu jari
Halia sebesar ibu jari
Garam
Gula
Fish sauce
Daun kunyit
Serbuk kunyit
Minyak
Cara2:
1. Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Letak tepi
2. Blend semua bahan dan masak sampai garing
3. Sumbat cili yang dah masak tu dlm ikan yang di belah belakang
4. Bungkus ikan yang dah disumbat dengan daun kunyit
5. Goreng ikan dengan menggunakan 2 alat seperti pengepit dan sudip di dalam kuali leper untuk mengelakkan cili drpd keluar. Kalau keluar, pandai2 control la ek.. Siap..
wah!cm senang..yg pntg,sedap=)
tq utk resepi ni=)
No comments:
Post a Comment